Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Idealista célok, pragmatikus eszközök


Petőfi Sándort és a Ronald Reagant egy szó köti össze, a "világszabadság". Ha kettőjük ránk hagyott politikai örökségét összegeznénk, e fogalomban ragadhatnánk meg mindazt, amiért egész életükben harcoltak, amit elkötelezetten hirdettek, amiért egy világ ismeri őket és amiért az amerikai és magyar szellem sokkal közelebb áll egymáshoz, mint azt gondolnánk.

0 Tovább

Az istentelenül nagy állam és barátai

Reagan legtöbbet emlegetett beszéde az 1983. március 8-án az orlandói Sheraton Twin Towers Hotelben, az Evangéliumi Keresztény Nemzeti Társaságok gyűlésén elmondott, gonosz birodalom-beszéd. Majd' 30 évvel később úgy tűnik, szép volt.

Ronald Reagan már a '76-os kampány előtt Ford és a Rockefeller-republikánusok (a republikánus elit) kihívójaként lépett fel és a hidegháborús amerikai politika megváltoztatását kívánta. Kissingeréket a hideg rázta, mint a liberálisokat is.

2 Tovább

Ronald Reagan, politikai gondolkodóA The Cambridge History of American Foreign Relations című négykötetes, reprezentatív történeti összefoglaló mű vonatkozó része így jellemzi a II. világháború utáni amerikai külpolitika alakításának egyik legfontosabb szereplőjét, Ronald Reagan elnököt:

Tájékozatlan volt, és nem is tanúsított valami nagy érdeklődést. Az olyan részletek, mint a különböző kormányok politikai irányultsága, untatták és hidegen hagyták. A külpolitikai szakértők magyarázó erőfeszítései gyakran hiábavalónak bizonyultak. […] Nem ismerte eléggé a kormányzati apparátus működését ahhoz - vagy egyszerűen csak nem tartotta fontosnak azt -, hogy gyakorolja elnöki jogosítványait. […] A tanácsadók elkészítették a forgatókönyvet, amit ő aztán előadott a közönségnek.

1 Tovább

Miért Reagan? Miért Budapest?Ronald Reagan az Egyesült Államok egyik legnagyobb formátumú elnöke volt, aki jelentősen hozzájárult a hidegháború lezárásához és a közép-kelet-európai népek szabadságának visszaszerzéséhez.

Azt, hogy Reagan jó elnök és jelentős elnök volt, ma már az amerikaiak többsége elismeri. Nem volt ez mindig így. Mint ahogy ez a politikusokkal demokráciákban történni szokott, életében komolyan megosztotta az amerikai embereket. Karakteres víziója volt a kormányzásról és határozott vezető volt. A demokrata párti szavazók és politikusok többsége ellenezte politikáját és gyakorta kétségbe vonta képességeit és érdemeit. A republikánusok többsége hitt Reaganben és támogatta bel- és külpolitikáját. (Persze az sem véletlen, hogy már elnöksége idején is felbukkantak az ún. Reagan Demokraták - olyan konzervatív demokraták, akik támogatták Reagan kormányzását.)

0 Tovább

Nem csupán stratéga, hű szövetségesRonald Reagan nemcsak kérlelhetetlen ellenfele volt a Szovjetuniónak, hanem valódi vezetője is a nyugati államok szövetségének. A hidegháború története nem csak az Egyesült Államok és a Szovjetunió, a Nyugat és a Kelet párharcának története. A két hatalmi tömb egymásnak feszülése mellett legalább annyira lényeges volt a két katonai tömb belső geopolitikai dinamikája. A Varsói Szerződés államai esetében a szovjet szuronyok biztosítatta igazodási kényszer, fegyelem és merevség látszólag erőt és egységet sugárzott, ám valójában igen csak labilis lábakon állt a birodalom: amint 56' és 68' megmutatta, ha egy láncszem kiesik, összeroppanhat az egész.

0 Tovább
«
12345

Reagan: Budapest!

blogavatar

100 évvel születése, és 22 évvel a hidegháború vége után a 20. század egyik legnagyszerűbb politikusa megérkezik Budapestre. Ronald Reagan új fővárosi szobrát köszöntjük.

Utolsó kommentek