A legtekintélyesebb európai királyi családok is megirigyelnék azt az ünnepségsorozatot, melyet Ronald Reagan születésének 100. évfordulója alkalmából rendez a Ronald Reagan Alapítvány. Szomorú, de tény, hogy nekünk magyaroknak könnyebb más országban találni olyan személyt, akit általános elfogadottság és tisztelet övez, mint idehaza. Ha azonban megismerjük az amerikaiak tiszteletét volt elnökeikkel kapcsolatban, egyértelművé válik, hogy ilyen idolokra minden erős nemzetnek szüksége van.

Az amerikai szokásoknak megfelelően még Ronald Reagan életében megnyílt a Ronald Reagan Elnöki Múzeum és Könyvtár a volt elnök kaliforniai birtokán. Bár eddig is talán a legnagyobb és emlékekben leggazdagabb elnöki múzeum volt ez az Egyesült Államokban, a centenáriumra tekintélyesen kibővítették. Itt megtekinthető szinte minden fontos és apró dolog, ami az elnökséggel kapcsolatos. 50 millió oldal elnöki dokumentum, 1,6 millió fénykép, 1,5 millió méter mozgóképanyag, filmek, több százezer hang- és videokazetta. Végiglapozható az összes elnöki díszvacsora menüje, megtekinthető az elnöki dolgozószóba mása, de kipróbálható az elnöki súgógép is egy-egy híres Reagan-beszéd szövegével. Külön csarnok épült a centenáriumra az elnöki különgépnek, az Air Force One-nak, mely mellett már eltörpül a volt elnök által használt limuzin konvoj és helikopter.

A legfőbb esemény a születési évfordulón, február 6-án zajlott az elnöki múzeumban. Reagan elnök 100. születésnapi partija pont olyan volt, mint ő maga: igazi amerikai. Hamburger, sült krumpli, kóla a svédasztalon. Az előestén a Beach Boys koncertezett, mivel őket Reagan elnök annyira kedvelte, hogy még a Fehér Házba is meghívta fellépni. A méltóságteljes visszaemlékező beszédek között pedig így az őszes hajú republikánus szenátorok állva csápoltak együtt a „Fun Fun Fun”-ra. Különösen kontrasztos ez saját hasonló megemlékezéseinkkel összevetve, ahol inkább a komorság és nemzethalál-vízió kerül elő rendszeresen.


Proud To Be An American – az amerikai ünnepségek elmaradhatatlan része

A februári ünnepségsorozat nemcsak Reaganre emlékezett, hanem a „golden ’80s-re”, arra az Amerikára, amelyik legyőzte a „gonosz birodalmát”. A tengerészgyalogos-zenekar a Star-Spangled Bannert játszotta, kilenc ágyúlövés dördült, majd az ünneplők felett kötelékben elhúzó F-16-os pilótája jelentkezett be élő videó kapcsolással: „Happy birthday Mr. President!”.

Nekünk, magyaroknak különösen jóleső érzés, hogy több szónok is kiemelte a magyar ünnepségsorozatot és szoborállítást. Az amerikaiak tudják, hogy mi értjük igazán, miért volt történelmi tett Reagantől a kommunizmus legyőzése. A szabadság, ami ’89-ben köszöntött be, részben az ő érdeme volt, ezért is fontos, hogy méltóképpen emlékezzünk meg személyéről.

A magyar történelem is büszkélkedhet szerencsére számtalan kimagasló alakkal, akiknek erkölcsisége, hazaszeretete és államférfiúi képességei igazi példaképpé emelik őket. A mi feladatunk nem más, mint elismerni életművüket, és emléküket - a nemzet jövőjébe vetet bizalommal és derűvel - ápolni. Akkor majd nekünk is megszületik a dalunk, hogy milyen büszkeség magyarnak lenni.

PS: Reagan ugyan az eddigi legidősebb amerikai elnök volt, mégis a fiatalok elnökeként tartják számon. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a megemlékezésen a 24 éves Miss America, Rima Fakih is beszélt, aki Libanonban született, katolikus iskolába járt. Elmondta, hogy családi összejöveteleiken a sok unokatestvér Husszein, Tamir, Youseff és Abdullah mellett ott ül az asztalnál a kis Roni is - az egyik gyermeket ugyanis a család tiszteletből Ronald Reagan után nevezte el, mert ő hozta el nekik a szabadságot.

 

Rétvári Bence a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

(Képünkön az elnök 71. születésnapján az Ovális Irodában)